Vanni, Sam (1908 - 1992)

taidemaalari, Suomen Akatemian jäsen

Sam Vanni oli Suomen taiteessa monen muutoksen tekijä, joka oli jo nuorena kiinnostunut kansainvälisyydestä ja oli avoin kaikelle, mitä taiteessa tapahtui. Vannin nuoruuskaudella 1920- ja 1930-luvulla taiteelle sälytetyt ominaisuudet merkitsivät usein konservatiivisuutta ja sisäänpäinkääntyneisyyttä. Kansainvälisiin vaikutteisiin suhtauduttiin varauksella, etenkin kubistisiin ja abstrakteihin kokeiluihin suhtauduttiin tuomitsevasti. Kysymys taiteen esittävyydestä oli kiivaiden keskusteluiden aihe vielä toisen maailmansodan jälkeenkin, jolloin Vannista tuli merkittävä suomalaisen abstraktin taiteen pioneeri.

Kirjoittaja(t): Tuula Karjalainen

Julkaistu 23.6.2000

Artikkelitekstin pituus: 8945 merkkiä
Kansallisbiografia-verkkojulkaisu
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue koko artikkeli

  1. Voit lukea koko artikkelin kirjautumalla sisään Kansallisbiografian ja Suomen talouselämän vaikuttajat-verkkojulkaisun yhteisellä käyttäjätunnuksella. Jos sinulla ei vielä ole tunnusta, voit hankkia tunnuksen ja ostaa lukuoikeutta määräajaksi täyttämällä hakemuksen.

  2. Vaihtoehtoisesti voit ostaa lukuoikeuden yksittäiseen artikkeliin. Maksutapana on APE-Kukkaro. Voit maksaa artikkelin vasemman yläkulman APE-Kukkarolla.

  3. Kansallisbiografia ja Suomen talouselämän vaikuttajat-verkkojulkaisut ovat myös vapaasti luettavissa lukuisissa kirjastoissa. Katso listaus palvelun tarjoavista tahoista täältä.

Tämän artikkelin hinta on 2.00 €.APE-Kukkaro

Yhteystiedot

Biografiakeskus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Hallituskatu 2 B, HelsinkiOta yhteyttä
Palaute

© Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, PL 259, 00171 HELSINKI

Palaute Yhteystiedot